logo projektu

Projekty międzynarodowe

Co wiesz o Polsce?

Polska prezydencja w Unii Europejskiej stworzy niepowtarzalną okazję promocji kultury i historii naszego kraju wśród innych krajów Europy, nie tylko zachodnich. Aby skutecznie i szeroko wypromować nasz dorobek nie wystarczy sam fakt, że będziemy niedługo stać na czele wspólnoty a oczy wszystkich polityków w Europie będą zwrócone na nasz kraj. Ponieważ dla zwykłych obywateli polityka nie ma większego znaczenia, istnieje niebezpieczeństwo, że nikt nie zainteresuje się naszą kulturą tylko dlatego, że Polska przewodniczy Unii Europejskiej.

Rumunia jest jednym z najszybciej rozwijających się krajów Unii Europejskiej i w najbliższej przyszłości będzie dla nas coraz ważniejszym partnerem gospodarczym. Jest krajem wartym zainwestowania naszych wysiłków promocyjnych bardziej niż „wyeksploatowana” różnorodnymi projektami Ukraina, Białoruś, Rosja czy Niemcy.

Upowszechnienie wiedzy o Polsce jej historii i kulturze powinno odbywać się bliżej zwykłego obywatela niż politycznych salonów. Wiedza statystycznego Rumuna na temat naszej historii i współczesności jest bardzo znikoma. Swoimi działaniami chcemy pokazać zwykłym mieszkańcom Rumunii, że Polska jest krajem o ciekawej historii, kulturze, której warto poświęcić trochę uwagi.

Wykorzystując fakt, iż do realizacji zadania pozyskaliśmy bardzo cennego partnera w postaci Wojewódzkiej Biblioteki w Cluj Napoca, instytucji kulturalnej o szerokim oddziaływaniu społecznym i skupiającym wokół siebie bardzo różne grupy środowiskowe, mamy szansę skutecznie wypromować naszą kulturę w kraju leżącym poza obszarem naszego szczególnego w Polsce zainteresowania, w kraju, w którym wiedza o Polsce sprowadza się najczęściej do wskazania jej na mapie Europy, w którym kiedyś też był komunizm.

Projekt pt. „Co wiesz o Polsce” realizowany jest wspólnie przez Fundację Kultury Chrześcijańskiej Znak, Wojewódzką Bibliotekę Publiczną w Krakowie oraz BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ „OCTAVIAN GOGA” Cluj (Rumunia).

Celem projektu jest:

• Dostarczenie uczestnikom zadania wiedzy na temat kultury Polski i jej historii;
  • Promocja kultury i historii polskiej wśród nowych obywateli Rumunii, kraju Unii Europejskiej, których wiedza na temat Polski jest mniej niż podstawowa i najczęściej ogranicza się do umiejętności trafnego określenia położenia Polski na mapie Europy;
  • Stworzenie trwałej przestrzeni promocji polskiej kultury poprzez utworzenie specjalnej kolekcji polskiej literatury w Wojewódzkiej Bibliotece w Cluj Napoca.

W ramach projektu zaplanowane zostały następujące działania:

• Realizacja konkursu plastycznego dla dzieci pt. „Polskie krajobrazy”;
  • Realizacja konkursu literackiego dla młodzieży licealnej poświęconego kulturze i historii Polski pt. Opowiem Wam ciekawą historię;
  • Otwarcie działu polskiego w BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ „OCTAVIAN GOGA”;
  • Realizacja cyklu wieczorów poświęconych literaturze i kulturze polskiej w BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ „OCTAVIAN GOGA”.

Wszystkie zaplanowane w projekcie działania odbywają się w BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ „OCTAVIAN GOGA” w okresie od lipca do listopada 2010. Czas realizacji: 01.06.2010 - 31.12.2010

Partnerem projektu jest Towarzystwo Polsko - Rumuńskie w Krakowie.

Projekt jest współfinansowany przez Ministra Spraw Zagranicznych Rzeczpospolitej Polskiej w ramach cyklicznego programu Promocja wiedzy o Polsce